OM

När Verner von Heidenstam köpte Övralid 1923 stannade Henning Johansson kvar på gården. Henning Johansson var brorson till kvinnan som Heidenstam köpte Övralid av. Han blev Heidenstams arrendator och bodde kvar på Övralid till 1939. Henning Johansson morbror, Gustav Johansson stannade också kvar på gården efter köpet och det är han som kallas för Farfar. När Henning Johansson flyttade 1939 fick Farfar följa med. Efter att Farfar hade flyttat, flyttade man Farfars stuga och bodarna till sin nuvarande plats och på platsen där stugan har stått grävdes Heidenstams grav.

Kate Bang skriver i boken ”Övralid” från 1946 följande om Farfar och hans stuga:

Farfar var en duktig snickare och han hade blick för det som var konstnärligt, han var road av Heidenstams många uppdrag. Trots sina nära sjuttio åt arbetade han med liv och lust. Farfar blev allas vår högra hand. Han och Farmor kom att bo i den röda stugan under det stora körsbärsträdet. Farmor dog efter några år men Farfar bad om att få bli kvar i sitt hem i stugan och det fick han. Det var något hemtrevligt med Farfar och hans punktlighet. Från våra fönster kunde vi följa hans tider. Morgon, middag och kväll såg vi honom vandra med sitt ok och hämta vatten i en egen källa bortom trädgårdarna. På slaget tolv lämnade han sin snickarverkstad, som var inrymd i redskapsboden vid trädgården, och dit återvände han efter en timmes middagsrast. Farfar gav liv åt lanskapets ödslighet, särskilt om vintern när han i skinnluva och kragstövlar blev till en svart prick, som långsamt kämpade sig fram genom snödrivorna. På kvällarna läste han sin tidning, alltid mycket grundligt, och vi såg det bleka skenet från fotogenlampan lysa genom fönstergardinerna. Varma sommaraftnar satt han framför stugan, där rosorna blommade, eller gick han längs trädgårdarna upp mot skogskanten och gladde sig åt att allt blivit så välordnat. Men den som inte äger sju hem har lyckan endast till låns och då brorsonen flyttade fick Farfar följa med och på platsen där hans stuga stått grävde man Heidenstams grav.

Brev från Verner von Heidenstam till Kate Bang våren 1926:

”Jag har inte ord för hur vackert det är. Sandell och jag har enats om att Farfars stuga ligger i paradiset. På alla håll blommar körsbär, och så sippor, gullvivor och alla möjliga blomster.”

Hjalmar Sandell var Heidenstams chaufför och alltiallo.

VISION

Jag vill att Farfarstugan med dess fantastiska miljö och utsikt är en utflyktsplats för hela familjen och alla generationer. Det finns vackra promenadvägar genom skogarna eller grusvägar för familjer med ex barnvagn och sedan möts man vid Farfarstugan för en fika eller en lättare lunch. De många blomsterarrangemangen, trädgården och gräsytorna vill jag skall uppmuntra till vila, avkoppling och utelek för barnen. Det kommer att finnas leksaker att låna och picknikkorgar med filtar att låna. Farfarstugan kommer att erbjuda riktiga specialare bland annat kommer vår räkmacka att vara en riktig höjdare.

Farfarstugan- kom hit och bara var och njut av utsikt såväl som vårt utbud.

– Marcus Kåtorp, ny arrendator till Farfarstugan Övralid